Jaap Scholten

Kameraad Baron is een leidraad voor het ontdekken van een bijna verdwenen wereld. De lezingen bieden een uitgelezen kans om geïnspireerd en goed geïnformeerd door te rijden naar de bergen van Transsylvanië en zelf de schoonheid en geschiedenis van dit gebied te ervaren.

De Nederlandse schrijver Jaap Scholten, bekend van o.a. De Wet van Spengler, Horizon City, Tachtig en Morgenster, woont het grootste deel van zijn tijd in Hongarije. Zijn met de Libris Geschiedenisprijs bekroonde boek Kameraad Baron staat tijdens The Great Yonder centraal. In het boek bereist Jaap Scholten grote delen van Hongarije en Roemenië en ontmoet daar de nazaten van de eens zo aanzienlijke Transsylvaanse aristocratie. Met hen bezoekt hij de kelders en de zolders waar ze onder het communisme noodgedwongen woonden en de dwangarbeiderskampen waar ze stenen vergruisden. Met de jongste generatie zoekt hij truffels in de wouden van Transsylvanië en spreekt hij over de toekomst: hoe weer iets op te bouwen in een land dat zich in een moreel vacuüm bevindt?

Jaap Scholten schreef een groot aantal columns voor NRC Handelablad over zijn verblijf in Hongarije, gebundeld in het boek Heer en Meester. Met zijn verhalen is hij een graag geziene gast in Bedepuszta. Tijdens The Great Yonder zal hij, of één van zijn gasten, dagelijks een lezing houden. Welke gasten precies zullen worden uitgenodigd zal in een later stadium bekend worden gemaakt.

Jaap Scholten