Proeverijen

Dit jaar zijn er meerdere proeverijen op The Great Yonder. Vinoloog Rebekka Györfi vertelt over de revival van Hongaarse wijnen. Ooit was Hongarije het belangrijkste wijnland van Europa, maar tijdens het communisme werd de aandacht van kwaliteit op kwantiteit verlegd. De laatst tien jaar zijn het vooral jonge wijnmakers die de oude wijngaarden nieuw leven inblazen. Met klassieke Hongaarse druivenrassen zoals furmint, harlevelü en kéknyelü worden unieke wijnen gemaakt. Rebekka is nu al bezig met selecteren van bijzondere wijnen van kleine wijngaarden voor de wine tasting. Wijnen die normaal gesproken direct in de schappen van top restaurants verdwijnen, vinden nu hun weg naar The Great Yonder.

Uit Tokaj komt wijnmaker Denes Szarka vertellen over aszu en szamarodni; vloeibaar goud uit de wijngaarden van Tokaj. In Nederland zijn nogal wat vooroordelen over zoete wijn, maar zoals je op The Great Yonder zult horen én proeven, zijn de Tokaj wijnen al eeuwenlang een buitencategorie.

Naast wijn, brengen we ook de wereld van de thee onder de aandacht. Wat zijn de verschillen tussen de soorten, waar moet je op letten en hoe drink je het? Theegoeroe Gabor van Zhao Zhou is gespecialiseerd in ‘ancient tea leaves’. Hij haalt zelf zijn theeën uit de mooiste plantages in Azië en kan fantastisch vertellen over eeuwenoude bomen, fermentatietechnieken en de plantages die hij bezoekt.

Hongaarse wijnen