Herb van Drongelen

De worst van het varken van de buurman, dat op de boerderij leeft van dagelijkse left-overs, heeft een lagere footprint dan een Peruaanse avocado op je bord. Het verschepen van voedsel van de ene kant van de wereld naar de andere is daarom onderwerp van discussie. 

Chef-kok Herb van Drongelen kookt op hoog niveau met lokale producten en op basis van seizoensgebondenheid. In het restaurant van Hotel Breeze, het eerste energie-neutrale hotel ter wereld en winnaar van de EKZ prijs 2019, bewijst hij dagelijks dat dit mogelijk is.

In Bedepuszta willen we in de toekomst zelf ons eten verbouwen, opdat de mensen naar het eten toekomen in plaats van andersom. Herb adviseert ons in dit traject en zal op The Great Yonder vertellen over wat daar allemaal bij komt kijken: welke producten kan je vervangen door lokaal geteelde initiatieven, wat groeit wanneer en welke producten kan je hoe conserveren. En dan natuurlijk de grote vraag: met welke slimme oplossingen kan je je keukenafval en energieverbruik in de keuken beperken.

Herb van Drongelen heeft meer interessante verhalen in petto waar we hem wellicht bij het kampvuur naar kunnen vragen. In 1997, na zijn studie aan de filmacademie maakte hij in zes jaar een indrukwekkende fietstocht rond de wereld: van Amsterdam dwars door het Midden Oosten naar Sydney, van Alaska helemaal naar Vuurland, terug noordwaarts naar Brazilië en van Zuid Afrika, via Ethiopië, dwars door de Sahel via Marokko terug naar Nederland. Zijn reis werd na thuiskomst breed belicht door de media (o.a. DWDD). Op één van zijn foto exposities ontmoette hij zijn vrouw met wie hij nogmaals naar Australië fietste.