Jaap Scholten

Wederom vervult schrijver Jaap Scholten een centrale rol op The Great Yonder. Dit jaar liften we mee op de actualiteit met Jaap’s ervaringen in de Oekraïne. We zitten op de eerste rang voor een sneak preview van zijn twee nieuwe boeken, die gisteren werden aangekondigd en waarvan één dit jaar al zal verschijnen.

Het eerste boek, met de catchy titel  ‘Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper’, is een logboek over een turbulente reis door een land in oorlog en een uniek en persoonlijk verslag over de onwaarschijnlijke moed, veerkracht en eensgezindheid die de oorlog bij de Oekraïners heeft losgemaakt. Dit boek verschijnt in oktober 2022.

Het tweede boek, over een ménage à trois na het instorten van drie keizerrijken, het Russische, het Habsburgse en het Ottomaanse, zal waarschijnlijk eind 2023 verschijnen.

Over ‘Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper’: Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnenrollen begeeft Jaap Scholten zich vanuit zijn dorp in Hongarije naar de grens om een jong Oekraïens gezin te helpen hun thuisland te ontvluchten. Scholten raakt meer en meer betrokken bij de oorlog. Hij vangt vluchtelingen op en zamelt geld in, bevoorraadt soldaten en brengt persoonlijk 150 kilo meel naar de broodbaksters in de bevrijde stad Chernihiv. Hij raakt bevriend met Sean, een voormalig US Marine en sniper, die van zijn vrouw toestemming heeft gekregen drie maanden aan Oekraïense zijde mee te vechten. 

Wanneer Seans tijd erop zit, haalt Scholten hem op in een met hulpgoederen en brandstof volgeladen terreinauto. Op de reis van Kyiv naar Boedapest, langs uitgebrande tankstations en tot forten omgebouwde dorpen, hoort hij van Sean de details van het leven aan het front en over diens bloedstollende reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds ziekenhuis in Marioepol.

De Nederlandse schrijver Jaap Scholten schreef eerder o.a. Kameraad Baron, De Wet van Spengler, Horizon City, Tachtig en Morgenster.

Jaap Scholten