De plek

The Great Yonder vindt plaats in Bedepuszta. Een klein leegstaand dorpje aan een doodlopende weg in een enigszins verborgen vallei, geheel omgeven door natuur. Het dorpje is volledig gerenoveerd en omgebouwd tot locatie voor events en vakanties. In de valleien ten oosten van Bedepuszta liggen twee kleine dorpjes, in alle andere windrichtingen kun je uren door bossen en velden lopen zonder enige bebouwing te zien of mensen tegen te komen. Vanuit Bedepuszta heb je een prachtig uitzicht over het Mátragebergte. Ondanks de afgelegen ligging is de hoofdstad Boedapest binnen uur rijden over goede wegen te bereiken (95 km). Tussen het vliegveld en Bedepuszta rijden transfers.

> Het dorp
> De directe omgeving
> Hongaarse Karpaten
> Hongarije
> Midden Europa
> Bereikbaarheid

Het dorp

Het dorpje Bedepuszta was 10 jaar geleden ernstig in verval maar is totaal gerenoveerd en omgebouwd tot locatie voor bijzondere evenementen en projecten. De lemen boerderijtjes zijn allemaal met behoud van authenticiteit opgeknapt.

De weg die door de vallei naar Bedepuszta loopt, eindigt  in het dorp. Vanuit Bedepuszta lopen in alle richtingen landwegen de bossen en heuvels in. Paden waar vooral herten veel gebruik van maken.

De zuidzijde van het dorp is ingericht als recreatiezone. Vanaf de kreek naar boven lopend passeer je de bartuin met de Yonderbar, het podium en de vuurplaats. Verder heuvelopwaarts passeer je het grote paviljoen, de zomerkeuken, het zwembad, de zomerbar, het speelveld, het clubhuis, de school, de wijnkelder met het panorama terras en tenslotte de wellness garden. De camping ligt centraal in het dorp, de huizen staan grotendeels om de camping heen.

De directe omgeving

De omgeving rondom Bedepuszta bestaat uit heuvellandschap met afwisselend bossen, bloemenweides en sporen van verdwenen dorpjes. Ten zuiden van Bedepuszta rijzen de uitgedoofde vulkanen van de Oostelijke Cserhát op, een bebost laaggebergte en beschermd natuurgebied. Op een uur lopen door het bos ligt het dorp Garáb met een Boeddhistisch centrum en een pub. Acht kilometer westelijk vind je het pittoreske dorp Hollókö, met een beroemde burcht en ambachtswinkeltjes. De Boeddhistische tempel van Tar en het klooster van Szent Kút bevinden zich op circa 12 kilometer afstand.

Aangezien paden vaak heuvelruggen volgen, ervaar je een schitterend uitzicht naar beide zijden. De meeste heuvels zijn circa 300 meter hoog en volgen elkaar snel op, een vallei doorkruis je doorgaans in een half uur. In het gebied is weinig bebouwing, in een straal van 8 kilometer is in drie windrichtingen geen huis te vinden, uitgezonderd de ruïnes van enkele verdwenen dorpjes. Wild is er te over, regelmatig kom je reeën, hazen, vossen, dam- en edelherten tegen. Wilde zwijnen, moeflons en dassen trekken zich overdag dieper in de bossen terug.

De streek rond Bedepuszta maakt deel uit van een Geopark. In de omgeving zijn meerdere geologische sites die onderdeel uitmaken van een 2 tot 3 uur durende wandeling.

Hongaarse Karpaten

De Hongaarse Karpaten (Mátra, Cserhát, Börzsöny, Bükk) zijn nog vrijwel onontdekt door het internationaal toerisme en bestaan uit een aantal bosrijke middelgebergtes. De meest interessante stad is Eger, een barokke burchtstad op 80 km van Bedepuszta temidden van wijnvelden en hot springs. Alleen al de rit door het Mátragebergte is zeer de moeite waard. Verder oostelijk ligt de beroemde wijnstreek van Tokaj waar de beste witte wijnen van het land vandaan komen. Tokaj is wereldberoemd om de zoete aszu wijnen, maar dat het fantastische droge witte wijnen voortbrengt, is buiten Hongarije minder bekend. Het heuvelland van de Cserhát ten westen van Bedepuszta wordt ook wel ‘Kromland’ genoemd vanwege de kronkelende paden en het glooiende landschap. Over rustige binnenweggetjes rijd je hier naar de plaatsjes Vác en Visegrad, waar de Donau door de bergen snijdt. Het kunstenaarsstadje Szentendre, ten noorden van Boedapest, met zijn kleine straatjes en het Skanzen openluchtmuseum, is ook een leuke bestemming.

Hongarije

Hongarije is een mooi land en één van oudste landen van Europa. Boedapest is meer dan de hoofdstad van Hongarije, het is de hoofdstad van Midden Europa. Een energieke stad vol prachtige plaatjes, met mooie architectuur, een rijk uitgaansleven en een relaxte, ongedwongen sfeer. Boedapest ligt op slechts een uur rijden van Bedepuszta. Informatie vind je op onze Boedapest website.
Voor wie Hongarije wilt ontdekken kunnen we ook de volgende streken aanbevelen:
Kali Medence: deze prachtige streek tussen Balatonfüred en Badacsony is populair bij kunstenaars en de intelligentsia van Boedapest. De vallei ligt ten noorden van het Balatonmeer en biedt naast mooie natuur en het langgerekte meer veel goede restaurants, wijnkelders en wijnterrassen.
Zemplén: pittoresk en enigszins ruig berglandschap ten noorden van het wijngebied van Tokaj. Het wijndorp Mád is een ideale uitvalbasis voor het verkennen van deze streek.
De Poesta rond Kecskemét: uitgestrekte steppes met typische csárda restaurants en paardenshows voor het klassieke Hongarije gevoel.
Pécs: mooie en levendige universiteitsstad in het zuidoosten van het land met de wijngebieden van Villány en thermaalbaden binnen handbereik.Vragen? Neem contact met ons op, wij helpen graag met advies

Midden Europa

Hongarije is het hart van het voormalige Habsburgse Rijk, dat zich uitstrekte van de Adriatische Zee tot diep in Polen en Italië. Nog steeds is dit gebied een lappendeken van culturen. Steden als Krakau (Polen), Ljubljana (Slovenië), Zagreb (Kroatië) en Wenen zijn allen maar een paar uur (of minder) rijden vanaf de Hongaarse grens. Met name het in Jaap Scholten’s boek Kameraad Baron beschreven Transsylvanië is een heel interessante reisbestemming. Reizen in Midden Europa is een reis door tastbare herinneringen aan een bijna verdwenen wereld.

Bereikbaarheid

Airport transfer: Er rijden busjes tussen het vliegveld van Boedapest en Bedepuszta.

Met de auto: De populairste routes tussen de Benelux en Hongarije lopen via Frankfurt-Passau of via Praag-Bratislava. Neem vanaf Boedapest snelweg M3 tot Hatvan en sla af naar autoweg 21 in de richting van Salgotarján. Neem na de plaats Pászto de afslag naar Nagybárkány en sla daar af naar Kisbárkány. Vlak voor Kisbárkány is uiteindelijk de afslag naar Bedepuszta. De afstand vanaf Boedapest is 95 km. Let op! De hele route gaat over asfaltwegen, negeer de navigatie als deze je een zandweg opstuurt.

Met openbaar vervoer:Met het OV naar Bedepuszta is mogelijk, het duurt aanmerkelijk langer dan met de auto, maar het is een interessante trip en goedkoop. Vanaf Puskas Stadion (metro 2) rijdt ieder uur (40 minuten over het heel) een bus naar Salgotarján. Koop een ticket in de bus of op het station naar halte Samsonháza. De rit tot aan de Boeddhistische stupa van Tar duurt 80 minuten. Bij de stupa kun je een kopje thee drinken en overstappen op de bus naar Kisbárkány. Deze bus brengt je in 10 minuten naar Kisbárkány. Van hier is het 2 km lopen naar Bedepuszta; een mooie wandeling door het bos.